Plädberett tackskinn av pälsfår

Plädberett tackskinn av pälsfår

Päls och plädklippta pälsfårsskinn i olika nyanser av grått samt lockstorlek.  (Obs! (Det vita skinnet är dock en blandning mellanpäls/suffolk)

Päls och plädklippta pälsfårsskinn i olika nyanser av grått samt lockstorlek.

(Obs! (Det vita skinnet är dock en blandning mellanpäls/suffolk)

Pälsklippt lammskinn av pälsfår   

Pälsklippt lammskinn av pälsfår

 

Mattklippt tackskinn av Ryafår

Mattklippt tackskinn av Ryafår

Fårskinn  

Bjärka-Säby Lamm & Skinn har ett brett sortiment på olika får- & lammskinn ifrån raserna Pälsfår, Suffolk, Ryafår samt korsningsskinn ifrån dessa. För att du lättare ska kunna hitta det skinn som du önskar, samt hur du på bästa sätt sköter om ditt skinn, kommer här en liten guide med info och tips:

  • Skillnad mellan får & lammskinn
  • Val av beredning
  • Skötselråd

 

Skillnad mellan får och lammskinn

Fårskinn är från äldre tackor och baggar. De är längre och bredare än lammskinnen och de har ett stadigare läder. Med  åren har de också fått fina färgskiftningar och ullen är grövre. Ofta har även fårskinnen en mörk ål i ryggen.  Lammskinnen är mer enhetliga i färgen, dess ull är mjukare och så även lädret. 

 

Val av ulllängd

Det finns tre olika varianter att välja mellan:

  1. Pälsberett skinn - Ett tvättbart skinn, hårlängd 18 mm, slipad lädersida. Används oftast till konfektion och möbler. 
  2. Plädberett skinn - Ett tvättbart skinn, hårlängd 25 mm, slipad lädersida. Används ofta till heminredning, till barnvagnen ("babyskinn") eller för äldre att ligga och sitta på. 
  3. Mattklippt skinn - EJ tvättbart, full hårlängd, oftast inte slipad lädersida. Används oftast som golvskinn men kan självklart också användas till heminredning

 

Pälsfårens skinn har stor variation både vad gäller färg (hela gråskalan) och lockstorlek och därför beskrivs ofta skinnen utifrån följande indelning vad gäller färg och lock: 

 

  •  Mörkgrå - Mellangrå - Ljusgrå
  •  Stor lock - Mellanlock - Liten lock

 

 

 

Skötselråd

Det är svårt att hitta en mer naturlig produkt än ett fårskinn/lammskinn. Därför är det också enkelt att sköta om det. 

För att hålla fårskinnet fräscht så kan du skaka och vädra det utomhus ibland. Extra god effekt får du om det är lite fuktigt ute när du gör det. Om det är snö ute, så går det alldeles utmärkt att lägga skinnet i snön och sedan skaka av det.

Mindre fläckar går att skölja av för hand. Skulle skinnet ha blivit rejält smutsigt, så kan du tvätta det med ett milt tvättmedel, PH 3,5-5,5 på 30-grader (ullprogrammet). Låt det torka hängande eller liggande på galler och sträck lätt. 

Tänk på att…

1. Observera att lädersidan på ett skinn ofta fäller lite när det är nytt. Därför kan det vara bra att lägga ett skydd emellan mörka tyger och att man ser efter när det har legat en stund så att det inte blir för mycket. Man kan oftast få bort fällningen med en klädrulle eller lätt fuktad trasa.

2. Alla skinn kan ha små hål i lädret oavsett pris. Dessa hål kan uppstå under beredningen och är en naturlig del av ett garvat skinn. Vid större eller mer synliga skador beskrivs de i artikeltexten.