På torpargården Tomta i Bjärka-Säby finns det ca 30 tackor och vi föder upp ca 40 lamm/år av rasen Suffolk, Pälsfår och korsningar mellan Suffolk/Pälsfår och Ryafår/Pälsfår. Våra får betar eklandskapet i Bjärka-Säby.

Våra lamm slaktas på Vikbolands Struts några mil utanför Norrköping. Vi transporterar själva våra djur till slakt för att minimera stressen i samband med transport. Lamm smakar ännu bättre när du vet att djuren haft det bra och inte blivit transporterade långa sträckor. Boka redan nu lammkött för grillningen, lammgrytor eller andra delikatesser. 

Alla lamm- och fårskinn bereds på bästa sätt hos Tranås skinnberedning. Förutom att vi säljer de vackra skinnen så förädlas de dessutom till fårskinstofflor, vantar, boor, kuddar, sittskinn och picknickskinn mm. Vi tar även tillvara på en del av ullen och använder den i hantverket.

Från och med i år 2016 säljer vi även skinn från vår granne Jan-Erik Lewison, samt finns dessa skinn med i skinnproduktionen. Han har en mycket fin pälsbesättning på ca 50 tackor (ca 100 lamm/år). Dessa får betar i eklandskapet runt Labbenäs och Sand i Stafsäter. Även hans skinn bereds hos Tranås skinnberedning.

Till vår hjälp i arbetet med fåren har det alltid funnits vallhundar av rasen Border Collie. De föds med en unik vallegenskap som man sedan vidareutvecklar genom noggrann och grundlig träning under deras första levnadsår. I dagsläget hjälper Cid och Trip oss och de älskar sitt arbete. De är mycket värdefulla i all hantering av djuren såsom flytt mellan hagar, fordring av fåren samt klippning, avmaskning, vägning mm. Karin har sedan 15 år tillbaka arbetat som instruktör i vallhundsklubben och håller kurser och privatlektioner i vallhundsträning.